#ViuHo, una estratègia de futur

Des de l’arribada dels governs del #CanviValencià, l’aposta pels diferents programes europeus ha esdevingut central en la política local. Conscients d’això, hui les diferents administracions valencianes s’han dotat d’oficines i de personal especialitzat per a impulsar estos projectes, que han crescut de forma notòria. És en este context que cal emmarcar l’estratègia #ViuHo, de desenrotllament urbà, sostenible i integrador. Una estratègia comuna dels ajuntaments de Meliana, Foios i Albalat dels Sorells per a impulsar línies d’actuació comunes que ens permeten assolir els objectius que Europa ha marcat pel que fa a l’ús i l’abast de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC), l’eficiència energètica i l’ús de les energies renovables per a reduir les emissions de carboni, la mobilitat i l’accessibilitat, l’equilibri amb l’entorn mediambiental -en el nostre cas l’espai singular de l’horta-, i la igualtat d’oportunitats.

Hem presentat este projecte a la segona convocatòria #DUSI de fons #FEDER, de la mateixa manera que ho han fet altres 34 municipis o grups de municipis de les comarques valencianes. Només cinc han sigut seleccionats (Elx, Alcoi, Calp, Onda i Almassora), però la valoració que ha rebut #ViuHo per la comissió ha sigut molt positiva i ens convida a millorar el document per a una tercera convocatòria.

Independentment d’això, #ViuHo ja ha esdevingut un document de referència, de coordinació d’accions i de projectes dels tres municipis, en la mesura que conformem una conurbació -un continu urbà-, tenim una realitat territorial, socioeconòmica i cultural semblant, i abastem una població de més de 21.000 persones. En este sentit, s’ha impulsat la millora del carril bici València-Puçol en el tram Albalat-Meliana. Un eix que, amb el carril bici del camí de la Mar de Meliana, conforma el primer dels trajectes dins del projecte de Camins a la mar de la Diputació. S’està treballant de manera conjunta per a la ubicació d’un centre de dia per a la gent gran i s’estan fent ja els contactes perquè els diferents polígons industrials i de servicis dels tres pobles puguen treballar en xarxa. Les tres localitats han implantat l’aplicació Línia Verda per a mòbil i el Ban2.0 per WhatsApp. Albalat dels Sorells ha iniciat l’experiència pilot de la incorporació de vehicles elèctrics municipals amb punts de càrrega a què ens afegirem els altres dos municipis. A més, estem parlant de compartir servicis com ara l’oficina de consum o temes relacionats amb la cultura i l’esport. També hem presentat un altre projecte europeu de regeneració ambiental, en este cas per al programa Horitzó2020, que també ha sigut ben valorat a pesar de no haver sigut seleccionat.

El futur hui passa per la col·laboració i la planificació entre municipis i per l’elaboració de projectes europeus que ens permeten avançar més de pressa en la consecució d’uns objectius comuns.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *