L’horta, una oportunitat

Des de l’arribada del govern del canvi valencià plasmat en l’Acord del Botànic, un dels eixos centrals de l’acció de govern és un nou model territorial per a les nostres comarques basat en l’ordenació, la planificació, la sostenibilitat i la preservació. L’equip del mestissatge polític de la Conselleria d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, encapçalat per la consellera Salvador, ha començat a definir un discurs sòlid, clar i nítid. És en este context que l’espai de l’horta de València esdevé protagonista i centre de l’acció política. Així, ara mateix i després de la seua presentació, es troba en procés de participació pública el Pla d’Acció Territorial de l’Horta.

pathorta2gContràriament a la visió del Partit Popular que sempre ha vist l’horta com un immens solar per a especular, Compromís l’hem vista com una oportunitat econòmica, social i ambiental. Econòmica, perquè l’horta és un terra amb una qualitat i un valor agraris únics, amb un mercat de més d’un milió i mig de persones al seu voltant, i dóna faena a molta gent. Social, perquè és l’espai singular que ens caracteritza com a comarca i una de les nostres senyes d’identitat. I ambiental, perquè l’horta també és el pulmó i el verger d’esta zona. Hui, amb totes les administracions implicades treballant en esta línia, tenim la responsabilitat i el compromís de fer possible un nou model territorial que considere i preserve el valor de l’horta.

pladelhortaA Meliana, ja ens hem posat mans a la faena. La Regidoria d’Agricultura ha deixat de ser merament decorativa, com passava amb el Partit Popular, i ha esdevingut una àrea d’acció del nou govern. El Consell Agrari ha començat a tindre una dinàmica de treball, de debat i de proposta per a impulsar el sector al municipi. Es col·labora amb les organitzacions professionals agràries i s’ha impulsat un pla de formació per a la gent vinculada al camp.

Hem creat la marca Productes de l’Horta de Meliana que inclou productors, punts de venda, locals de restauració i espais de consum, amb més de 35 adhesions. Una iniciativa que ha tingut molt bona acollida entre la ciutadania, i que també recull el PAT de l’Horta, que pretén fomentar la difusió i el consum dels productes de proximitat i de qualitat que es cultiven i es produïxen a l’horta, al costat de les nostres cases i pobles.

Fimel2016 Així, enguany, l’edició que farà dèsset de la Fira Agrícola i Comercial de Meliana (FIMEL), que celebrarem del 23 al 25 de setembre, tindrà com a protagonista l’horta i tota l’activitat econòmica, comercial i social que genera. És per això que, amb la col·laboració de la Denominació d’Origen, s’ha treballat també per incorporar-hi la 1a Fira de la Xufa de València, un dels productes principals i singulars d’esta zona de l’horta.

A Meliana, ja treballem per aprofitar les oportunitats que ens oferix l’horta.

Article d’opinió publicat en El Periódico de Aquí del divendres 29 de juliol de 2016

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *