Un nou urbanisme per a l’horta

Des de l’aprovació, en esta legislatura, del nou marc legislatiu i normatiu sobre el territori, i especialment sobre l’horta, el procés de revisió del Pla General d’Ordenació Urbana de Meliana potser siga el primer a presentar els primers documents, a la comarca de l’Horta Nord, que plantegen un nou urbanime per a l’horta.

En este procés, l’Ajuntament de Meliana acaba d’iniciar el sotmetiment a informació i participació del document estructural del nou pla. És a dir, aquell que contempla la xarxa primària de comunicacions, la infraestructura verda, les zones de creixement urbà, els sòls dotacionals, els béns protegits, les zones inundables, els espais d’especial protecció, la mobilitat, els subministraments i altres elements estructurals. Este serà el document que, després que l’Ajuntament resolga les al·legacions i propostes que es presenten, haurà d’aprovar la Conselleria d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori. Posteriorment, l’Ajuntament haurà d’aprovar l’ordenació pormenoritzada o detallada.

Els últims anys han sigut importants per a anar definint què volem fer del nostre territori, què volem per a l’horta i per al nostre litoral. En este sentit, han sigut importants la Llei de l’horta i el Pla d’acció territorial de la infraestructura verda del litoral (PATIVEL), a més de la modificació de la Llei d’ordenació del territori, urbanisme i paisatge (LOTUP) i altra normativa complementària. La definició d’este corpus normatiu important -que ha necessitat el seu temps- ha fet que el procés de revisió a Meliana s’estiga allargant. Un procés que es va iniciar el 2010 amb un altre govern del PP i que ara es plasma amb el govern del Botànic i la seua representació a Meliana. Al meu entendre, en este cas l’espera i donar temps a les coses per a repensar els plantejaments inicials han sigut positius, més encara tenint en compte els efectes de l’urbanisme depredador amb el territori, la bambolla immobiliària i l’esclafit de la crisi econòmica. Tot plegat, ens permet ara presentar un urbanisme més amable, pensat en les persones i el territori.

El document urbanístic que tenim en exposició reconeix i respecta el territori de Meliana, l’horta. No només pretén reduir un major impacte per un creixement innecessari, sinó que busca millorar la integració urbana amb l’entorn amb un tractament de les vores urbanes que evite les degradacions, les barreres arquitectòniques i els impactes visuals. L’horta continua sent important per a Meliana, com també la seua platja, que és catalogada com a natural i finestra oberta de l’horta al mar. Per això es proposa la seua recuperació com a espai d’ús públic d’interés natural.

Un altre dels aspectes que es definix és la protecció i la recuperació dels béns patrimonials amb un catàleg detallat de tots els elements, tant als nuclis urbans com a l’horta, amb una consideració especial al mosaic Nolla, una senya patrimonial del nostre municipi de nivell internacional i que té en el palauet de Nolla la seua icona. És definixen les zones de valor arqueològic i d’interés paisatgístic, coincidents amb el centre històric i l’eix format pel c/ Lledoner-pl. Major-c/ Sant Joan-pl. del Pou-c/ Sant Pere-c/ Calvari.

La infraestructura verda es concentra a les vores urbanes i en l’eix del carril bici de la Via Xurra (València-Puçol). Es generen algunes zones de creixement mínimes amb la finalitat de garantir eixe tractament perimetral amable i poder preveure les necessitats dotacionals i d’habitatge del futur. Es té en compte el fet que encara hi ha zones i unitats del pla vigent que no s’han completat o no s’han iniciat. També s’introduïxen millores al polígon de serveis. Es busca un municipi que permeta el canvi de model en la mobilitat en què predominen els transports no contaminants i que permeten l’ús ciutadà de l’espai. La xarxa de carrils bici pren un relleu destacable amb la Via Xurra i el furtu Anell Verd que vertebraran el terme.

La xarxa primària de comunicacions és un dels reptes, amb la integració de la línia 3 del metro, la modernització de la CV-300, l’antiga carretera de Barcelona, i el futur del traçat ferroviari de Renfe que travessa el nucli de Roca. És en este àmbit on podem trobar la major amenaça per a l’ordenació urbanística del terme de Meliana, que no és cap altre que el traçat inicialment previst per a l’alta velocitat (AVE), hui en període de revisió.

Així, de la mateixa manera que a nivell local hem pogut fer un plantejament més respectuós amb el territori, tenim també l’oportunitat de repensar el model de les grans infraestrucutres per a preservar, en este cas, l’horta. És un bon moment per a un nou urbanisme per a l’horta, aprofitem-lo!

Article d’opinió publicat en El Periódico de Aquí el 13 de setembre de 2018

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *