Govern del Botànic, primer les persones

Sembla una obvietat que un govern haja de posar l’èmfasi en el fet que la seua prioritat són les persones i el benestar col·lectiu. La història recent dels valencians i les valencianes ens ha demostrat que la gent i el partit que ens ha governat durant anys fins i tot poden arribar a ignorar una obvietat. Ho hem patit amb els governs populars on les prioritats van esdevenir la perpetuació en el poder, l’enriquiment d’uns pocs, la corrupció, el malbaratament dels recursos públics, les retallades en drets i servicis i la privatització d’allò públic. Tot este despropòsit va donar impuls a una alternativa de govern, Compromís, amb un objectiu clau representat pel lema #RescatemPersones. Un objectiu compartit pel conjunt de les forces progressistes dins de l’Acord del Botànic.

Després d’any i mig, són diversos els aspectes que exemplifiquen el canvi de rumb al si de les institucions valencianes, que han posat les persones al centre de l’acció política. D’entre tots ells, jo em centraré en dos en què participem els ajuntaments i que representen clarament el canvi valencià. I ho faré des de la realitat de Meliana.

La primera de les accions ha sigut el programa Xarxa Llibres impulsat per la Conselleria d’Educació. La seua finalitat, crear als diferents centres educatius bancs de llibres que garantisquen a la comunitat educativa l’accés generalitzat i gratuït als llibres de text, amb els beneficis socials i pedagògics que això comporta. Per fer-ho realitat, s’ha fet una gran esforç per part de la Generalitat, les diputacions, els ajuntaments i els centres educatius. En el cas de Meliana, s’hi han acollit 842 estudiants i ha tingut un cost total de 122.774,47 €.

D’altra banda, en els pressupostos de la Generalitat del 2017, per primera volta, apareixen partides nominals assignades a Meliana per a garantir els diferents programes dels servicis socials gestionats per l’Ajuntament. Concretament per a l’equip base del departament, la dependència, l’atenció a les persones amb diversitat funcional, el servici d’atenció a menors (SEAFI) i l’agència AMICS d’atenció a les persones migrants. En total, 267.830 €, un increment considerable per a garantir uns servicis bàsics i essencials per a la vida del municipi. La realitat és que al 2014, l’últim any complet de govern del PP, Meliana va rebre per estos cinc programes 125.093 €. Estem parlant d’un increment de 142.000 € per a reforçar la plantilla i les accions en este àmbit.

Dos programes pensats perquè els recursos públics arriben directament a les persones. En els dos casos, l’actitud dels populars de Meliana ha sigut la mateixa: la gresca, l’alarmisme, la nul·la col·laboració i la crítica gratuïtat. Molt probablement, perquè estan ben lluny de les polítiques públiques en favor de les persones, com ja han demostrat.

(Article d’opinió publicat en El Períódico de Aquí del divendres 10 de febrer de 2017)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *