Un temps nou per al futur de l’horta

Les eleccions del 24 de maig van suposar un canvi en el mapa polític valencià després de 20 anys de governs del Partit Popular. Uns governs que han determinat una manera de fer política molt concreta i finalment fracassada. Una política que també, i sobretot, ha afectat el territori. Ara, la ciutadania ha reclamat un canvi de model i és l’hora de replantejar el debat sobre alguns aspectes històricament pendents. Esta primera reflexió pretén reprendre el debat sobre el futur de l’horta, un tema que ha de formar part de l’agenda del nou Consell des del primer moment.

En este àmbit de l’horta, hi ha dos temes que han de ser una prioritat, l’aprovació del Pla d’Acció Territorial de Protecció de l’Horta de València (PATPHV) i la definició d’un traçat alternatiu per a l’AVE València-Castelló que evite l’impacte devastador sobre la comarca de l’Horta Nord i l’espai singular de l’horta.

pladelhorta

Els dos temes han generat i generen una mobilització ciutadana important des de fa dècades, i molt especialment des del final dels anys 90. D’una banda, la iniciativa legislativa popular per a l’ordenació i protecció de l’horta de València com a espai natural protegit, rebutjada pel PP, que va donar lloc a l’aparició de l’associació Per l’Horta i també a l’elaboració del PATPHV, que finalment els populars també van deixar en un calaix agafant pols. Des d’aleshores, la protecció de l’horta i la viabilitat de l’activitat agrícola i econòmica en este espai tan singular no han deixat de ser una reivindicació constant i cada volta més majoritària.

De l’altra, cal recordar la mobilització i la coordinació dels ajuntaments de l’Horta Nord, a iniciativa de l’Ajuntament de Meliana, per a impulsar un traçat alternatiu de l’AVE al previst pel Ministeri de Foment al seu pas per l’Horta Nord. Si més no, aquell treball conjunt va servir per a estudiar i elaborar propostes i alternatives concretes des de la Universitat Politècnica de València. Alternatives que, ara més que mai, s’haurien de tindre en compte des d’una visió estratègica, econòmica i mediambiental nova i diferenciada.

AVE2

Una de les primeres accions institucionals que he realitzat com a alcalde de Meliana ha sigut la firma de l’acord de Vera de suport al sector de la xufa i de l’orxata convocat per la Denominació d’Origen de la Xufa, un sector molt representatiu de l’activitat agrària a l’horta de València. Amb la presència de l’alcalde de València, Joan Ribó, i dihuit alcaldes i alcaldesses més de la comarca, s’hi respirava una altra concepció territorial de l’àrea metropolitana. La protecció de l’horta i la seua viabilitat en van ser protagonistes. Ara, cal que les diferents administracions ens impliquem per fer-ho possible. S’inicia un temps nou per al futur de l’horta i cal aprofitar-lo.

AcordVera

Article publicat en l’edició de l’Horta de Levante-emv, de divendres, 7 d’agost de 2015

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *