Les primàries de Compromís, una experiència engrescadora i aclaridora

Una vegada passat el procés de les #PrimàriesCompromís, han sigut diverses les valoracions que se n’han fet. En ser la primera experiència d’abast –el procés de les eleccions europees ens va servir de banc de proves-, també vull fer la meua reflexió.

PrimàriesLogoPrimer que res cal valorar la participació ciutadana. Potser haguera pogut ser major, especialment si per als als llocs més rellevants hi haguera hagut més d’una persona candidata a triar, però trobe que 39.650 persones inscrites i 28.892 participants, el 72,8%, són xifres suficientment representatives i satisfactòries en un procés nou per a nosaltres i per a la tradició política d’este país. #DemocràciaOberta.

Participació

Un dels aspectes més debatuts han sigut les famoses reserves de pluralitat. Certament, els canvis en l’ordre final de les llistes respecte del que realment ha votat la gent poden cridar l’atenció i generar certes suspicàcies i controvèrsia. Jo mateix sempre m’he manifestat contrari a les quotes de partits o reserves. Tot i això, entenc que les organitzacions polítiques necessiten el seu temps per a realitzar els processos de canvi de funcionament i de cultura, i este de les primàries és un dels importants. En un altre pla, hi ha la reserva de paritat. Tot i els elements reequilibradors introduïts en el reglament, cal valorar positivament el vot real, amb una presència destacada de dones. També és un indicador que al si de l’organització anem fent bé les coses.

ResultatsValènciaVist el resultat de les #PrimàriesCompromís, crec que la gent va per davant dels partits que conformen Compromís i ha marcat el camí per on caldria que avançara el projecte. D’una banda ha valorat el bon treball dels diputats i les diputades que hui conformen el Grup Parlamentari Compromís; d’una altra, ha fet una aposta evident per la incorporació de joves amb una vocació clara de transformació i de canvi, molt d’acord amb el context actual i alhora molt necessària. Aquelles persones que se sumen als llocs d’eixida bé tenen una important experiència en la gestió municipal o bé provenen del teixit associatiu del país; en els dos casos, valors afegits. Potser el punt més delicat haja sigut la presència de les diferents sensibilitats. Més enllà dels partits i les reserves de pluralitat, la ciutadania ha demostrat que percep eixes sensibilitats al si de Compromís, valencianisme, esquerra transformadora i ecologisme –i l’ordre no és aleatori, allò que ens diferencia, com volem fer política i l’estima per la terra-, i així ho ha expressat d’una manera espontània –més enllà d’algunes consignes-.

PrimàriesMapaI parlem de consignes. També s’ha generat debat sobre diferents recomanacions de gent i de vot en la part final del procés. És cert que les reserves de pluralitat i de paritat han alimentat la casuística i els diferents moviments. Jo mateix hi he participat, m’he manifestat i he avalat aquelles persones que considerava idònies per al moment polític i social actual. Però també és cert que, per damunt d’això, s’ha imposat la voluntat de la gent. Prop de 30.000 persones ho avalen. De la mateixa manera que, una vegada definides les llistes, la meua convicció i el meu treball seran perquè isquen elegits com més diputades i diputats de Compromís millor. Ho dic també per aquells candidats i aquelles candidates que, després dels resultats, han manifestat una certa decepció. Encara que és obvi, vull recordar també que el projecte i les responsabilitats no s’acaben en estes candidatures.

Vist amb la perspectiva d’un parell de setmanes, estic convençut que hem conformat unes llistes molt potents arreu de tot el territori. Amb una bona campanya –que la farem-, estem més a prop que mai d’assolir els nostres objectius i el veritable #CanviValencià.

(Punxa ací per vore com han quedat les candidatures)

Només passar les eleccions de maig –i també per este ordre- caldria avançar en el model organitzatiu de Compromís per al futur.

Compromísbo #MésCompromís

Un agraïment molt sincer a tota la gent que ha treballat per l’èixt de les #PrimàriesCompromís, i especialment a l’equip de les TIC que ens ha situat a l’avantguarda de la política valenciana.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *